Alukset

Mitä alusluokat tarkoittavat?

  • A - luokka: Kaikki yli 40 metriä pitkät alukset rikimallista riippumatta
  • B - luokka: Perinteisesti rikatut alukset (kahvelirikatut, ketsit, joolit, kuunarit), joiden pituus alle 40 m
  • C - luokka: Rikiltään modernit alukset (bermudasloopit, ketsit, joolit ja kuunarit), joiden pituus alle 40 m ja jotka eivät käytä spinaakkereita.
  • D - luokka: Rikiltään modernit alukset, joiden pituus alle 40 m, ja jotka käyttävät spinaakkeria

 

Tähän mennessä aluksia on ilmoittautunut kaikkiaan 21 eri maasta, mm. Englannista, Belgiasta, Ruotsista, Tanskasta, Norjasta, Virosta, Venäjältä ja Puolasta. Suurin Turkuun ilmoittautuneista aluksista on 122,3 metriä pitkä venäläinen Sedov, kotisatamaansa Sedov pitää Murmanskissa. Muita suuria Turkuun saapuvia aluksia ovat nelimastoparkki Kruzenshtern (Venäjä, 113 m), Dar Mlodziezy (Puola, 109 m) ja Mir (Venäjä, 109 m).

Eksotiikkaa joenrantaan tuovat Brasilian laivaston täystakiloitu alus Cisne Branco (88 m), Omanin laivaston täystakiloitu Shabab Oman II (83 m) sekä portugalilainen kahvelikuunari Santa Maria Manuela (68 m). Mukaan ilmoittautuneista aluksista vanhin on 15-metrinen englantilainen kahvelikutteri Leila, joka on rakennettu vuonna 1892. Kaikkiaan aluksia on on ilmoittautunut 97.

Aluksiin voit tutustua tarkemmin aluslistasta.

Sisäänpääsy aluksille

Yleisö pääsee tutustumaan useimpiin suuriin ja keskikokoisiin aluksiin maksutta. Jokaisen aluksen kapteeni määrittelee itsenäisesti aluksensa päivittäiset aukioloajat. Niistä ilmoitetaan erikseen alusten sisäänkäyntien vieressä olevissa tauluissa.

Alustyypit

The Tall Ships Races -kilpailuun osallistuvat alukset on jaettu neljään luokkaan (A-D) aluksen koon ja takiloinnin mukaan.

Turun tapahtumaan odotamme muun muassa näitä laivatyyppejä. Bongaatko kaikki jokirannasta?

 

Erilaisten alustyyppien silhuetit