Turun ensi kesän The Tall Ships Races -tapahtumassa sambataan, sillä uusimpana vetonaulana tulonsa on vahvistanut Brasilian laivaston ylpeys Cisne Branco. Täystakiloitu alus on 76 metriä pitkä ja sen on rakennettu Amsterdamissa vuonna 1999.

Cisne Branco, joka tarkoittaa valkoista joutsenta, on kautta aikain ensimmäinen brasilialainen alus, joka saapuu Turun Tall Ships Races -tapahtumaan. Alus toimii sekä Brasilian laivaston kadettien koulualuksena että maan kansainvälisenä kulttuurilähettiläänä. Miehistöä aluksella on 84 henkeä.

Turkuun on ilmoittautunut tässä vaiheessa ennätykselliset 73 alusta, joista 15 on suuria A-luokan aluksia. Yhteensä alukset edustavat 16 eri valtioita. Kaikki mukaan ilmoittautuneet alukset eivät vieraile kaikissa kisan viidessä satamassa. Turku on kuitenkin reitin keskivaiheessa, josta johtuen täällä nähdään todennäköisesti enemmän laivoja kuin muissa satamissa.

­Ponnistelut eksoottisten alusten saamiseksi jatkuvat

- Päätimme jo tapahtuman hakuvaiheessa, että tällä kertaa panostamme tosissaan eksoottisten alusten saamiseksi Turkuun. Meksikon laivaston Cuauhtémoc vieraili Turussa 2003, sen jälkeen emme ole saaneet aluksia Itämerta tai Mustaa merta kauempaa. Tällä kertaa neuvottelut alusten kapteenien ja operaattoreiden, sekä eri maiden lähetystöjen kanssa aloitettiin jo alkuvaiheessa, kertoo tapahtuman projektipäällikkö Kimmo Hyyppä.

­- Lähdimme yhdessä kaikkien viiden kesän 2017 Tall Ships -sataman kanssa neuvottelemaan merten takaisten alusten houkuttelemisesta Itämerelle. Kutsuimme parinkymmenen potentiaalisen purjealusvaltion suurlähettiläät tapahtuman esittelytilaisuuksiin Tukholmassa, Varsovassa ja Helsingissä. Lisäksi järjestimme viiden sataman vastaanoton viime kesänä Lissabonissa ja kutsuimme alusten kapteeneita tilaisuuteen. Tapasimme heitä myös Bulgarian Varnassa sekä Kanadan Quebecissä ja viimeksi Halmstadissa Ruotsissa.

- Neuvotteluja käydään edelleen esimerkiksi meksikolaisen ja portugalilaisen aluksen saamiseksi Turkuun. Ilmoittautumisaikaa on vielä jäljellä kuukausia, ja jo nyt näyttää siltä, että olemme saamassa Turkuun todella mittavan määrän laivoja. Vuoden 2009 Tall Ships Raceen ilmoittautui 121 alusta, joista 115 saapui Turkuun. Toivomme että tuo ennätys lyödään ensi kesänä, Hyyppä iloitsee.