Hoppa till innehåll sitemap

Åbo förbereder sig för sommarens 2024 storevenemang

13.03.2024

I juli är Åbo igen en av de sex värdhamnarna för evenemanget Tall Ships Races i Östersjön då de stora segelfartygen anländer till Aura å 18.–21.7.2024.


Tävlingens övriga värdhamnar förutom Åbo är Mariehamn på Åland, Klaipeda i Litauen, Szczecin i Polen, Helsingfors i Finland och Tallinn i Estland. Fartygen anländer till Åbo efter en tävlingsetapp från Tallinn och fortsätter från Åbo på en Cruise in Company-etapp till Mariehamn.

Åbo stad med samarbetspartner har förberett evenemanget sedan våren 2023 och evenemangsförberedelserna är redan i full gång. Tall Ships Races i Åbo är mera omfattande än förut för evenemangsområdet vid Aura ås mynning öppnas för publik redan två dagar före den officiella invigningen av själva evenemanget. Området är öppet för allmänheten från och med tisdagen 16.7.2024.

Man erbjuder igen rikligt med program för publiken, såsom tävlingar mellan besättningarna och en parad, samt en tvådagars musikfestival, Slot Festival, som arrangeras i Slottsparken. Man planerar också att ordna program i närheten av centrum. Evenemangsdagarnas program preciseras som bäst och offentliggörs under mars månad.

Man väntar igen en jättepublik till evenemanget. Senaste gång år 2017 var Tall Ships Races i Åbo, med ett besökarantal på 500 000 människor, sommarens största publika evenemang i Finland. Evenemangets regionala ekonomiska effekter var i storleksklassen 40 miljoner euro.

The Tall Ships Races är Europas största avgiftsfria publika evenemang vars syfte är att främja de ungas likvärdiga utbildning och samarbete via ett årligt seglingsevenemang. Evenemanget har arrangerats regelbundet sedan år 1956 genom att respektera och främja detta syfte och mål. De stora segelfartygens tävling arrangeras i Östersjön vart färde år.