Hoppa till innehåll sitemap

The Tall Ships Races hämtade in ekonomiska effekter på upp till 27 miljoner euro till Åbo

18.09.2024

Den gångna sommarens största publikevenemang i Åbo var också en regionalekonomisk framgång. Enligt besökarundersökningen lämnade segelfartygsevenemanget The Tall Ships Races efter sig förutom nöjda besökare även betydande summor som restaurang-, inkvarterings- och andra inköp.

En undersökning gjord av Sponsor Insight visar att stora evenemang såsom segelfartygsevenemanget har stor ekonomisk betydelse för sina arrangörsstäder. Besökarnas totala konsumtion i The Tall Ships Races i Åbo uppgick till sammanlagt 25–27 miljoner euro. Andelen för personer från andra orter var 18–20 miljoner euro.

– De regionalekonomiska effekterna visar att vi har uppnått våra mål. Förutom det att evenemanget stöder lokalt näringsliv, stärker det även Åbos dragningskraft som en attraktiv, livskraftig och internationellt sett intressant maritim stad. Detta har långsiktiga och permanenta effekter på såväl stadens image som regionalekonomin, berättar Åbos borgmästare Minna Arve.

Evenemangets internationella stämning går hem hos besökarna

Det totala antalet besökare på det fyra dagar långa evenemanget The Tall Ships Races Turku, som ordnades den 18–21 juli, var cirka 380 000, varav 186 300 beräknades vara individuella besökare.

Sponsor Insights e-postenkät som skickades till evenemangsbesökarna i efterhand gav 961 svar. Av svaren kom 56 procent från personer som bor utanför Åbo. Med enkäten kartlades bland annat besökarnas bakgrundsuppgifter, besökets längd, erfarenheter av evenemanget samt det penningbelopp som användes under besöket.

Enligt enkäten var de vanligaste orsakerna till att besöka segelfartygsevenemanget i Åbo att evenemanget var unikt och behovet av att uppleva det på plats. Upplevelsen motsvarade också förväntningarna. Av dem som svarade på enkäten var 95 % ganska eller mycket nöjda (45+50 %) med stämningen under evenemanget och 96 % med evenemangsplatsen (45+51 %).

Cirka 70 procent av besökarna utanför Åbo uppgav att de i första hand kom till Åbo för att delta i evenemanget. De besökare som övernattade på avgiftsbelagda ställen stannade i genomsnitt två nätter i staden, vilket lockade kunder till stadens hotell och andra inkvarteringsställen.

En Tall Ships Races-besökare spenderade i genomsnitt 136 euro i pengar i Åbo. Däremot spenderade besökare från områden utanför Åboregionen 229 euro. Turister utanför Åbo använde mest pengar för måltider (35 %), inkvartering (29 %) och andra inköp (21 %).

Åbo är i fortsättningen värd för segelfartygsevenemanget vart fjärde år

I år stod Åbo värd för evenemanget för sjätte gången. Föregående gång ordnades Tall Ships Races i Åbo under självständighetens jubileumsår 2017, då evenemanget slog rekord både vad gällde publiken och de deltagande fartygen.

– Genom sin erfarenhet har Åbo kunnat utveckla de hamn- och besättningstjänster som det internationella segelfartygsevenemanget behöver. Det är också unikt med det mångsidiga programutbudet som Åbo skapat kring evenemanget och som betjänar såväl allmänheten, företagen som fartygsbesättningen, säger projektchef Kimmo Hyyppä.

I och med ankarhamnsavtalet som bekräftades med Sail Training International i juli står Åbo i framtiden värd för The Tall Ships Races alltid när segelfartygen ses i Östersjön, dvs. med fyra års mellanrum. I och med avtalet blir Åbo världens fjärde ankarhamn utöver Ålborg, Esbjerg och Antwerpen.

– The Tall Ships Races är Europas största avgiftsfria familjeevenemang. Att etablera det i Åbos omfattande kavalkad av evenemang ät en fin prestation för staden, säger Jarkko Virtanen, stadens ägarstyrningsdirektör och ordförande för Turku Port Committee.

– Säkerheten om att evenemanget ordnas regelbundet möjliggör långsiktighet i evenemangsproduktionen. Tack vare detta vågar vi också göra permanenta investeringar som gagnar staden i vidare bemärkelse.

Se undersökningsrapporten (på finska)