Hoppa till innehåll sitemap

Brasilianska Cisne Branco har ställt in sitt deltagande i årets The Tall Ships Races

27.06.2024

Fartyget meddelade måndagen den 17/6 värdhamnarna för evenemanget om de mekaniska svårigheter de upplevde och ställde samtidigt in sitt deltagande i The Tall Ships Races 2024 i Klaipeda och Helsingfors. På onsdagskvällen den 26/6 ställde segelfartyget in sitt deltagande helt och hållet i årets The Tall Ships Races och kommer därför inte att ses på evenemanget i Åbo i juli.


Foto: Brasiliens Flotta

Cisne Branco var måndagen den 17/6 på väg att segla till evenemangets startshamn, Klaipeda i Litauen, när det tvingades stanna i Lissabon för reparationer på grund av mekaniska svårigheter. På onsdagen den 26/6 meddelade fartyget att det tvingas dra sig tillbaka helt från The Tall Ships Races 2024.

Anledningen till inställningen är en motorhaveri som inte har kunnat repareras trots dygnet runt reparationer. På grund av reparationerna måste fartyget tills vidare stanna i Lissabon.

Det tremastade råsegelfartyget av klass A besökte senast Åbo år 2017. Projektledaren för evenemanget, Kimmo Hyyppä, förstår fartygens inställning.

– Det är naturligtvis tråkigt att ett segelfartyg som Cisne Branco ställer in sitt deltagande, men med stora och äldre segelfartyg kan det ibland uppstå oväntade situationer. Över 60 fantastiska segelfartyg kommer fortfarande till Åbo, varav hela sju tillhör klass A. Av dessa fartyg kommer till exempel den ecuadorianska tremastade barken Guayas att besöka Åbo för första gången, sammanfattar Hyyppä.

Tävlingen för stora segelfartyg börjar

Den första tävlingsetappen av The Tall Ships Races 2024 börjar söndagen den 30 juni från Klaipeda i Litauen, varifrån fartygen tävlar till Helsingfors. Segelfartygens resa fortsätter från Helsingfors på en Cruise in Company-etapp till Tallinn, varifrån fartygen styr mot den andra tävlingsetappen till Åbo. Fartygen anländer till Aura å under den tredje veckan i juli.

De förberedelser som pågått sedan våren 2023 börjar nu konkretiseras runt om i staden när Åbo förbereder sig för att välkomna de stora segelfartygen för sjätte gången från torsdag till söndag den 18–21 juli.

The Tall Ships Races 2024

27–30 juni Klaipeda, Litauen
30 juni–4 juli Race 1, Klaipeda–Helsingfors
4–7 juli Helsingfors
7–11 juli Cruise in Company, Helsingfors–Tallinn
11–14 juli Tallinn, Estland
14–18 juli Race 2, Tallinn–Åbo
18–21 juli Åbo
21–24 juli Cruise in Company, Åbo–Mariehamn
24–27 juli Mariehamn
27 juli–2 augusti Race 3, Mariehamn–Szczecin
2–5 augusti Szczecin, Polen