Siirry sisältöön sitemap

Tapahtumasta aiheutuvat muutokset maa- ja vesiliikenteeseen 15.–22.7.

08.07.2024

The Tall Ships Races Turku 2024 -suurtapahtuma järjestetään Turussa torstaista sunnuntaihin 18.–21.7.2024. Purjelaivatapahtuman odotetaan tänä aikana tuovan Aurajoen rantakaduille satoja tuhansia kävijöitä. Kansainvälinen yleisötapahtuma suurine kävijämäärineen aiheuttaa muutoksia alueen maa- ja vesiliikennejärjestelyihin 15.–22.7 välisenä aikana.Kansainvälinen suurtapahtuma The Tall Ships Races järjestetään Turussa kuudetta kertaa torstaista sunnuntaihin 18.–21.7. Länsirannan tapahtuma-alue ulottuu Martinsillalta Turun linnan alueelle saakka ja itärannan tapahtuma-alue Telakkarantaan Kuningatar Margaretan laiturialueelle asti. Tapahtuma-alue Aurajoen alajuoksulla avataan yleisölle jo tiistaina 16.7. Ravintola- ja myyntitoiminta alueella käynnistyy samana päivänä.

Tapahtuma-alueen rakentaminen alkaa keskiviikkona 10.7. ja tapahtuma on purettu viimeistään maanantaina 22.7. Tapahtumaan odotetaan puolta miljoonaa kävijää, mikä tulee aiheuttamaan ruuhkia keskustan alueella. Turun kaupunki suosittelee välttämään yksityisautoilua koko tapahtumaviikon ajan ja saapumaan tapahtumaan julkisilla kulkuvälineillä tai jalan.

Maaliikenne

Siirtokehotuskyltit on jo asetettu tapahtuma-alueelle. Pysäköintikiellot tulevat voimaan maanantaina 8.7. ja keskiviikkona 10.7. klo 08 alkaen. Itäisen Rantakadun rannan puoleinen kaista suljetaan liikenteeltä Martinsilta–Merimiehenkatu-välillä maanantaista 15.7. alkaen. Vapaaksi jäävä kaista toimii yksisuuntaisena katuna, jonka ajosuunta on Merimiehenkadulta kohti Martinsiltaa. Kaista pyritään avaamaan normaalille liikenteelle sunnuntain 21.7. aikana alusten lähdettyä Turusta. Keskustan katuja suljetaan perjantaina 19.7. klo 16–17 tapahtuman miehistöparaatin takia. Tarkemmat yksityiskohdat tiedotetaan myöhemmin.

Tapahtuma-alue suljetaan liikenteeltä kokonaan maanantaista maanantaihin 15.–22.7. Tällä aikavälillä vain asukasliikenne kiinteistöjen pysäköintitiloihin on sallittua. Asukasliikenne vaatii erillisen asukaspysäköintiluvan, joita jaetaan ainoastaan autopaikan haltijoille. Yksityisautoilua on rajoitettu sunnuntaina 21.7. laivojen lähdön takia myös Ruissalossa seuraavilla teillä: Hevoskarintie, Isopukintie, Kansanpuistontie, Kuuvantie, Pikkupukintie.

Pysäköinti

Tapahtuma-alueella ei ole pysäköintipaikkoja yleisölle. Henkilöautolla saapuvat voivat hyödyntää seuraavia pysäköintimahdollisuuksia ympäri Turkua: liityntäpysäköinti Turun Messukeskuksessa, vedenpuhdistamon alue Ruissalontiellä, Louhi keskustassa ja Toriparkki keskustassa.

Hevoskarintien ja Kansanpuiston alueilta löytyy ilmaista pysäköintitilaa Ruissalosta. Jos alueiden paikat ovat täynnä, autoja ei päästetä alueelle enempää. Pysäköinti on valvottua.

Myös polkupyörä- ja sähköpotkulautaliikennettä rajoitetaan koko tapahtuma-alueella tapahtuman aikana. Parkkipaikat polkupyörille ja sähköpotkulaudoille löytyvät Unioninkadulta ja Veistämöntorilta. Lisäksi erillinen polkupyöräparkki sijaitsee Linnankadulla Turun Linnan sivussa ja erillinen sähköpotkulautaparkki Linnankadun ja Vallihaudankadun kulmassa puistoalueella perjantaista 19.7. lauantaihin 20.7.

Kattavat lisätiedot eri pysäköintimahdollisuuksista löytyvät verkkosivujen Tapahtumatietoa-osiosta.

Tapahtuma-alueen yhteydessä on neljä taksiasemaa. Asemat sijaitsevat Sotalaistenkadulla, Merimiehenkadulla sekä Linnankadulla Forum Marinumin edustalla ja Barkerinpuiston vieressä. Invataksit voivat noutaa ja purkaa lastinsa Forum Marinumin pihalle ja Vaakahuoneen kulmalle ennen tapahtuma-alueen pääporttia.

Julkinen liikenne

Tapahtuma aiheuttaa muutoksia Fölin liikennöintiin.

Joen itäpuolella linjat 3, 14, 14T, 15, 15A, 15B, 15T, 30, 53, 53A, 53T, 55, 56, P1 ja P3 liikennöivät tilapäistä reittiä Stålarminkatu–Martinkatu maanantaista maanantaihin 15.–22.7.

Föli-linjat 1 ja 1B liikennöivät joen länsipuolella muutaman minuutin välein torstaista sunnuntaihin 18.–21.7. Linjat käyttävät poikkeusreittiä Linnankatu–Vallihaudankatu–Satamakatu ja päinvastoin.

Lisäksi osa tapahtuma-alueella sijaitsevista bussipysäkeistä on pois käytöstä. Lisätiedot Fölin liikennöintiä koskevista poikkeuksista tapahtuman aikana Fölin verkkosivujen kohdasta Häiriöt ja muutokset liikenteessä: foli.fi.

Lauttaliikennöinti

Tapahtumaviikolla Föri-lautta liikennöi pidennetyn aikataulun mukaan maanantaista sunnuntaihin 15.–21.7. klo 06.15–01.00. Föri pitää akkujensa lataamiseksi yhden noin 30 minuutin liikennöintitauon klo 21 maissa.

Forum Marinumin edustalla sijaitseva Pikku-Föri liikennöi keskiviikosta sunnuntaihin 17.–21.7. klo 12–00. Boren ja itärannan välillä sijaitseva tilapäinen lautta liikennöi torstaista lauantaihin 18.–20.7. klo 11–23. Lautan kapasiteetti on noin 300 henkilöä.

Aurajoen vesiliikenne

Aurajoessa tapahtuvaa vesiliikennettä rajoitetaan tapahtumaviikolla Turun Sataman pääväylällä ja Aurajoen välillä turvallisuussyistä tarpeen mukaan, ja tarvittaessa tapahtumalla on oikeus estää ulkopuolisen vesiliikenteen pääsy jokeen kokonaan.

Aurajokeen veneellä saapuvilta veneilijöiltä edellytetään hyvien merimiestaitojen noudattamista. Pienempien huvialuksien tulee aina väistää joessa tapahtuvaa ammattiliikennettä.

Veneilijät pääsevät tapahtumaviikolla saapumaan Aurajokeen, mutta kiinnittymismahdollisuutta ei ole tiistain ja lauantain 16.–20.7. välisenä aikana. Sunnuntaina 21.7. Aurajoen pienväylien vesiliikenne on kokonaan kielletty aikavälillä 11.30–16.00.

Yllä mainituista rajoituksista on laadittu myös normaalit merivaroitukset.