Siirry sisältöön sitemap

Suojellaan Saaristomerta yhdessä tapahtuman aikana!

09.07.2024

The Tall Ships Races Turku 2024 -suurtapahtuma sitoutuu Saaristomeren suojeluun. Pidä Saaristo Siistinä ry ja Itämerihaaste tukevat vesistöjen puhtaanapitoa tapahtumajärjestelyissä. Haluamme kannustaa myös kaikkia tapahtumavierailijoita kiinnittämään huomiota omaan toimintaansa Itämeren hyvinvoinnin puolesta.

Ihmisiä kalliorannalla Saaristomerellä keräämässä roskia.

Kuva: Pidä Saaristo Siistinä ry

Suomen suurin yleisötapahtuma suojelee Saaristomerta

Saaristomeri on keskeinen osa The Tall Ships Races Turku 2024 -tapahtumaa ja siksi sen suojelu on myös yksi tapahtuman tärkeimmistä arvoista. Saaristomeri on herkkä ja ihmistoiminnan vuoksi ylikuormittunut, ja Turun Tall Ships Races -tapahtumatuotannossa on siksi panostettu konkreettisiin toimiin meren suojelemiseksi.

– Aurajoen siivoustoimenpiteitä tehostetaan koko tapahtumaviikon ajan yhteistyössä paikallisten urheiluseurojen ja Pidä Saaristo Siistinä ry:n kanssa. Yhdistyksen roskienkeruuvene Roska-Roope siivoaa Aurajokea tapahtumapäivinä. Viestimme myös osallistujille siitä, miten tapahtuma-alueella voi välttää roskien päätymistä ympäristöön, kertoo tapahtuman viestintäsuunnittelija Sissi Tengström.

Osa tapahtuman yrityspakettien myyntituotoista lahjoitetaan Pidä Saaristo Siistinä ry:n roskienkeruuvene Roska-Roopen toiminnan mahdollistavaan työhön. Tapahtuman alukset voivat tyhjentää käymäläjätevetensä Itämerihaasteen Telakkarantaan asentamalle septitankkien tyhjennysasemalle, jotta jätevedet saadaan jatkokäsiteltyä. Tällä tavoin vedenlaatua heikentävät ravinteet ja bakteerit pidetään poissa Saaristomerestä.

Tapahtumakävijät osaksi suojelutoimia

Tapahtumakävijät voivat myös omalla osallaan ottaa osaa Saaristomeren suojeluun. Kävijät voivat esimerkiksi huolehtia siitä, etteivät roskat päädy ympäristöön vaan tarkoituksenmukaisiin käsittelypisteisiin ympäri tapahtuma-aluetta.

Itämerihaaste ja Pidä Saaristo Siistinä ry ovat myös yhteistyössä tuottaneet muiden Itämeriviestijöiden kanssa Itämerisuojelun vinkkivihon, josta yksityishenkilöt voivat lukea erilaisista toimista, joita me kaikki voimme arjessa tehdä Saaristomeren ja Itämeren hyväksi.

Miten siisti veneilijä olet?

Tapahtuman hengessä Pidä Saaristo Siistinä ry on koonnut veneilijöille muistilistan, jonka avulla voi tarkistaa miten siisti veneilijä itse on. Roope-jäsentarralla voi myös osoittaa vastuullisuutensa kanssaveneilijöille.

Siistin veneilijän muistilista
  • Huolehdin jätteistäni
  • Tyhjennän käymäläjätevedet imutyhjennyslaitteeseen
  • En päästä harmaita vesiä vesistöihin
  • Suosin Roope-satamia
  • En käytä myrkkymaaleja veneen pohjassa
  • Kerään ja raportoin rantaroskia
  • Olen Pidä Saaristo Siistinä ry:n jäsen

Pienistä teoista kasvaa suuri vaikutus. Tehdään siis yhdessä vastuullinen tapahtuma!

Lue lisää Saaristomeren suojelusta

Pidä Saaristo Siistinä ry:n sivuilta:

pidasaaristosiistina.fi

Itämerihaasteen sivuilta:

itamerihaaste.fi